فصل سرما که از راه می رسد، مکان هایی که در تابستان، گرم و طاقت فرسا بودند و حتی نگاه کردن به آن ها عطش انسان را بر می انگیخت، به ما لبخند می زنند!
یکی از این مکان های زیبا کویر است؛ جایی با تپه های بسیار بلندِ ماسه ای و شنی که آسمان شَبش به تمام زیبایی های دنیا فخر می فروشد.
ایران، سرزمین رنگ ها و زیبایی ها، در دل خود پهنه عظیمی از بیابان ها را دارد که در میان آن ها کویرهای بی مانندی مثل ورزنه جا خوش کرده اند. این کویرها آن قدر زیبایی دارند که هوش از سر هر انسان جستجوگری خواهند برد.
شاید خیال کنیم این کویر زیبا در کنار اصفهان، این شاهکار هنر ایرانی، حرفی برای گفتن ندارد؛ اما کافی است که نیم نگاهی به رمل های طلایی رنگ آن بیندازید تا ببینید که ارزشش را دارد تا کمی آن طرف تر از اصفهان سری به این کویر زیبا بزنیم.
کویر ورزنه جایی در ۱۰۰ کیلومتری شرق اصفهان و ۱۵۰ کیلومتری غرب یزد جای دارد و از شرق به تالاب گاوخونی، از شمال به شهرستان ورزنه و زاینده رود، از جنوب به حسنآباد و از غرب به مسیر حسنآباد به ورزنه میرسد.
با رفتن به این کویر منطقهای وسیع و گسترده را میبینید که سراسر پوشیده از ریگزار، ماسههای تمیز و روان و تپههای شنی است.
چیزی که این کویر را از دیگر کویرهای ایران متمایز کرده وزش بادهای متفاوت است که به تپههای ماسهای، شکلهای متفاوتی مثل تپههای ماسهای طولی، هلالی و هرم های ماسهای داده و چشماندازهایی را به وجود آورده که نمونهاش در کشور کم نظیر است.
این کویر به دلیل نزدیکی به تالاب گاوخونی و رطوبت این تالاب، پوشش گیاهی متنوعی دارد. کویر ۱۷ هزار هکتار ریگزار دارد که در آن بیشتر، درختچههای تاغ و اسکمبیل را به عنوان پوشش گیاهی میبینید اما گیاهانی مثل تق تقو، بوتههای نسی و سایر گیاهان ماسهپسند نیز در این ناحیه زیاد دیده میشود.
از نظر پوشش جانوری در سالهای گذشته جانوران زیاد و متنوعی در این ناحیه پیدا میشد که در سالهای اخیر تعداد آنها با توجه به شکار، خشک شدن گاوخونی و از بین رفتن زیستگاه کم شده است. امروز در این کویر جانورانی مثل شغال، خرگوش، گربه، شاهین، افعی شاخدار، مار شتری زندگی می کنند.
علاوه بر این کویر زیبا، در منطقه ورزنه جاذبه های گردشگری دیگری نیز وجود دارد که دیدن آنها قطعا خاطره انگیز خواهد بود. یکی از این اماکن، گاوچاه است که به وسیله یک پیرمرد خوش ذوق ورزنه ای ایجاد شده است.
در گذشته با این روش سنتی، روزانه سههزار مترمربع زمین کشاورزی آبیاری می شده است. برای بالا کشیدن آب از یک یا دو راس گاو کوهاندار سیستانی استفاده میشود. گاویار با خواندن آوازی زیبا به گاوها کمک میکند تا بر یک سطح شیب دار یا «گاو رو» حرکت کنند و دلو را که به چرخ چاه بسته شده، در حالی که پر از آب شده است، از کف چاه بالا بکشند. دستیار او نیز آب را از دلو خالی و در مزرعه هدایت میکند.
در ادامه این برنامه، بازدید از دیگر دیدنی های ورزنه همچون آسیاب شتر، برج های کبوتر و سنگ آب های ندوشن و همچنین دیدن جاذبه های تاریخی و زیبای شهر اصفهان نیز قرار دارد.
باشگاه کوهنوردی کاویان مشهد، برنامه پیمایش و شب مانی در کویر زیبای ورزنه و بازدید از اماکن دیدنی و گردشگری ورزنه و اصفهان را روزهای اول تا چهارم آذرماه ۹۷ به سرپرستی حسین آریانی برگزار می کند.
علاقمندان می توانند برای ثبت نام در این برنامه به سایت باشگاه به آدرس ذیل مراجعه و به صورت اینترنتی ثبت نام نمایند. گفتنی است برنامه های باشگاه صرفا برای اعضا برگزار می شود.
✅ آدرس پرتال ثبت نام در برنامه ها: portal.kavianclub.com
منابع: مجله گردشگری الی گشت، سایت کجا رو، سایت کارناوال
عکس ها از کانال تلگرامی واحه @WaheTourism
1 دیدگاه
سلام
خسته نباشید. سایت ورزنه سبا یه سایت جامع هست در مورد شهر ورزنه که توسط کارشناس میراث فرهنگی آقای احمد شهباز نوشته شده. اگر امکان داره آدرس سایت ورزنه سبا رو تو سایتتون معرفی و درج کنید. تا مردم بیشتر با این شهر بیشتر آشنا بشن. و همچنین یه کمکی به مردم کشاورز این منطقه بشه. varzanehsaba.ir